Eszterházy torta 2

Hozzávalók:

  • 300 g tojásfehérje (kb 10 tojás)
  • 300 gr cukor
  • 300 gr pirított darált dió
  • 50 gr liszt

Angolkrém:

  • 5 dl tej
  • 40 gr pudingpor
  • 150 gr cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 20 gr van. cukor
  • 50 gr pirított darált dió
  • 300 gr vaj / vagy 5 dl tejszínhab
  • konyak
  • Kevés forró baracklekvár

Díszítés:

  • 80-100 gr fondán
  • 40 gr csokoládé

Elkészítés:

Kimérjük a diót és teszünk még hozzá 16 szemet, ezt így megpörköljük. 180 °C-n max. 5 percig. A 16 szemet félre tesszük, a többit pedig ledaráljuk.
A tojásfehéjét kb 80 %-sra habbá verjük, ekkor beletesszük a cukrot és teljesen kihabosítjuk. A lisztet és a darált diót összekeverjük, és óvatosan, több részletben a habba keverjük.
Ø22 cm átmérőjű köröket rajzolunk a sütőpapírra, és 5 lapot sütünk. 180°C, 10-12 perc. Hagyjuk kihűlni.

A tejből, cukorból, konyakból, tojássárgájából és pudingporból pudingot főzünk, belekeverjük a diót és  szobahőmérsékletűre hűtjük. A szobahőmérsékletű vajjal kihabosítjuk.
Ha a tejszínes verziót használjuk, akkor 5 gr zselatint 25 gr vízben duzzasztunk, belekeverjük a meleg krémbe és hagyjuk kihűlni. Mikor kezd húzni, a tejszínhabbal összekeverjük.

Betöltjük a lapokat. A tetejét forró baracklekvárral megkenjük, nagyon vékonyan, csak amiatt, hogy a fondán megtapadjon majd a tetején.

A fondánt gőz fölött max 40-45°C-ra melegítjük és ráöntjük a tortára. (ha szükséges, minimális vízzel hígítjuk) 

Elkenjük, vékonyan csokival bepókhálózzuk.
Az oldalát csak ezután burkoljuk dióval, vagy édes morzsával.

Tetejére a maradék krémből, vagy tejszínhabból 16 stufnit nyomunk és rátesszük az elején megpirított majd félre rakott diószemeket.

A tejből, cukorból, konyakból, tojássárgájából és pudingporból pudingot
főzünk, belekeverjük a diót és szobahőmérsékletűre hűtjük. A
szobahőmérsékletű vajjal kihabosítjuk.
Ha a tejszínes verziót használjuk, akkor 5 gr zselatint 25 gr vízben
duzzasztunk, belekeverjük a meleg krémbe és hagyjuk kihűlni. Mikor kezd
húzni, a tejszínhabbal összekeverjük.
Betöltjük a lapokat. A tetejét forró baracklekvárral megkenjük, nagyon
vékonyan, csak amiatt, hogy a fondán megtapadjon majd a tetején.
A fondánt gőz fölött max 40-45°C-ra melegítjük és ráöntjük a tortára. (ha
szükséges, minimális vízzel hígítjuk)
Elkenjük, vékonyan csokival bepókhálózzuk.
Az oldalát csak ezután burkoljuk dióval, vagy édes morzsával.
Tetejére a maradék krémből, vagy tejszínhabból 16 stufnit nyomunk és
rátesszük az elején megpirított majd félre rakott diószemeket.