[gyúrt omlós tészták – sárga linzi]

Hozzávalók

  • 300 gr finomliszt
  • 200 gr vaj vagy margarin
  • 100 gr porcukor
  • 10 gr vaníliás cukor
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • 2 tojás sárgája

Tetejére:

  • baracklekvár
  • durvára tört dió
  • kenéshez 1 tojás

Elkészítés:

A lisztet és a zsiradékot gyorsan összemorzsoljuk. (Érdemes a margarint előtte óvatosan összekockázni, hogy hamarabb össze tudjuk morzsolni.)


A porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját összekeverjük és hozzákeverjük a lisztes morzsalékhoz. Belekeverjük a tojás sárgákat, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.


Befóliázzuk és 20-30 percre hűtőbe tesszük.

Kivesszük, gyorsan átgyúrjuk, kb 5 mm vastagra nyújtjuk.

Fodros szélű kiszúróval formázzuk. A felének a közepét is kiszúrjuk. A lyukasakat megkenjük tojással/tojás fehérjével, dióval megszórjuk.

180°C-n kb 10-12 percig sütjük. (amíg a széle aranyszínű nem lesz).

Baracklekvárral megtöltjük, a lyukasakat megszórjuk porcukorral, mielőtt rátesszük a lekvárra.