[gyúrt omlós tészták – sárga linzi]
Hozzávalók
- 300 gr finomliszt
- 200 gr vaj vagy margarin
- 100 gr porcukor
- 10 gr vaníliás cukor
- 0,5 citrom reszelt héja
- 2 tojás sárgája
Tetejére:
- baracklekvár
- durvára tört dió
- kenéshez 1 tojás
Elkészítés:
A lisztet és a zsiradékot gyorsan összemorzsoljuk. (Érdemes a margarint előtte óvatosan összekockázni, hogy hamarabb össze tudjuk morzsolni.)
A porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját összekeverjük és hozzákeverjük a lisztes morzsalékhoz. Belekeverjük a tojás sárgákat, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
Befóliázzuk és 20-30 percre hűtőbe tesszük.
Kivesszük, gyorsan átgyúrjuk, kb 5 mm vastagra nyújtjuk.
Fodros szélű kiszúróval formázzuk. A felének a közepét is kiszúrjuk. A lyukasakat megkenjük tojással/tojás fehérjével, dióval megszórjuk.
180°C-n kb 10-12 percig sütjük. (amíg a széle aranyszínű nem lesz).
Baracklekvárral megtöltjük, a lyukasakat megszórjuk porcukorral, mielőtt rátesszük a lekvárra.